27 сентября 2014

Цікаві факти про шлунково-кишечний тракт


                        Факти


Чи багато інформації Вам відомо про шлунок? Можливо, лише місце його розташування в організмі та декілька функцій. Чи знаєте Ви як поліпшити свій настрій завдяки гармонії зі шлунком? Допоможіть  роботі життєвоважливого органа та дізнайтеся низку цікавих, пізнавальних і корисних фактів про шлунок. Розвивайтеся та навчайтеся разом з нами!



1. Шлунок розумніший, ніж ви думаєте
 У шлунку людини знаходиться більше нервових клітин, ніж у деяких тварин в мозку. Поєднання нервових клітин шлунка настільки складно, що деякі навіть називають його «другим мозком». Хоча нервові клітини є і в інших частинах тіла, наприклад в долонях, теж міститься велика їх кількість, шлунок унікальний тим, що він може «думати» сам за себе - шлунок сам перетравлює їжу, без зайвого втручання людини. Чи були ви колись роздратовані або задоволені без видимої на те причини? Чи не могли сконцентруватися після гарного обіду? Ймовірно, в цьому вина шлунка - ще один привід харчуватися правильно.
Бережіть Ваш шлунок
 2. Травлення починається ще до того, як ви щось з'їли. Вид і запах їжі запускає слиновиділення і вироблення травних соків. Як тільки перший шматочок потрапляє вам в рот, всі системи травлення починають активно працювати.
 
3. Нам потрібно близько 72 годин, щоб переварити святкову вечерю. Першими переваряться вуглеводи, такі як випічка. Потім настане черга сухого пересмаженого білка (смажена курка), і найдовше займуть жири, включаючи соуси і збиті вершки з торта.




Харчуйтесь правильно!
 
4. Людина з'їдає в середньому близько 500 кг їжі на рік.

5. М'язи травних органів скорочуються хвильовими рухами і цей процес називається перистальтика. Саме завдяки цьому їжа потрапить в шлунок людини, навіть якщо вона буде їсти, стоячи на голові.
 
6. У шлунка величезна ємність. В середньому шлунок дорослого може витримати близько 1 літра їжі.
 
7. Щоб переварити їжу теж потрібні калорії, що становить від 5 до 15 відсотків наших енерговитрат. Найбільше енергії потрібно для перетравлення білків і алкоголю.

Серотонін покращує настрій :)
 8. Велика частина гормону серотоніну - основного гормону настрою - виробляється не в голові, а в шлунку.

  9. Метеоризм або кишкові гази є сумішшю проковтнутого повітря, газувиробленим  бактеріями в травному тракті. Ця суміш складається з азоту, кисню, вуглекислого газу, водню і метану.
 

10. Кожні два тижні шлунок регенерує нову тканину - слизову. Саме вона відповідає за те, щоб оберегти шлунок від самопереваріванія.
 
11. Кислотність шлунка у здорової людини має показник рН близько 2. Приблизно така ж кислотність у лимонного соку. Шлунковий сік може розчинити навіть монету, зроблену з звичайного сплаву, зуб або деревину.

12. Шлунок - це не життєво важливий орган. Людина може жити і без шлунка, якщо його видалити за медичними показаннями.


 13. До прийняття їжі  кислотність шлунка найвища: шлунковий сік може розчинити синтетичну пластмасу.

 Джерела:
  • http://anydaylife.com/fact/post/1634
  • http://www.bugaga.ru/interesting/1146735888-desyat-faktov-o-cheloveke-kotoryh-vy-mogli-ne-znat.html#ixzz3EXhqT6eN 
  • http://www.factroom.ru/facts/21456 

Комментариев нет:

Отправить комментарий