Усе, що потрібно знати про анатомію шлунково-кишечного траку
До травної системи належать органи, що здійснюють механічну і хімічну обробку харчових продуктів, всмоктування поживних речовин і води в кров або лімфу, формування та видалення неперетравлених залишків їжі.
Їжа спочатку потрапляє в ротову порожнину, де в процесі пережовування вона не тільки подрібнюється, а й перемішується із слиною, перетворюється в харчовій грудку. Це перемішування в ротовій порожнині здійснюється за допомогою язика і м'язів щік.
Слизова оболонка ротової порожнини містить чутливі нервові закінчення - рецептори, за допомогою яких сприймає смак, температура, консистенція та інші якості їжі. Збудження від рецепторів передається в центри довгастого мозку. В результаті чого починають включатися послідовно в роботу слинні, шлункові і підшлункова залози, потім відбувається ковтання харчової грудки через стравохід в шлунок.
Травна система людини |
Їжа спочатку потрапляє в ротову порожнину, де в процесі пережовування вона не тільки подрібнюється, а й перемішується із слиною, перетворюється в харчовій грудку. Це перемішування в ротовій порожнині здійснюється за допомогою язика і м'язів щік.
Слизова оболонка ротової порожнини містить чутливі нервові закінчення - рецептори, за допомогою яких сприймає смак, температура, консистенція та інші якості їжі. Збудження від рецепторів передається в центри довгастого мозку. В результаті чого починають включатися послідовно в роботу слинні, шлункові і підшлункова залози, потім відбувається ковтання харчової грудки через стравохід в шлунок.
Глотка
Глотка |
Лійкоподібний канал, вистелений слизовою оболонкою. Верхня стінка глотки зрощена з основою черепа, на кордоні між VI і VII шийними хребцями глотка, звужуючись, переходить у стравохід. З порожнини рота через глотку в стравохід надходить їжа. Крім того, через неї проходить повітря, вступаючи з порожнини носа і з рота в гортань. В глотці відбувається перехрест травного і дихального шляхів.
Стравохід
Стравохід |
Циліндрична м'язова трубка, розташована між горлом і шлунком довжиною 22-30 см. У верхній частині стравоходу є верхній стравохідний сфінктер, в нижній - нижній стравохідний сфінктер, які грають роль клапанів, що забезпечують проходження їжі по травному тракту тільки в одному напрямку і перешкоджають попаданню вмісту шлунку в стравохід, глотку, ротову порожнину. Стравохід вистелений слизовою оболонкою, в підслизовій основі його знаходяться численні власні залози, секрет яких зволожує їжу під час її проходження по стравоходу в шлунок. Просування харчової грудки по стравоходу відбувається за рахунок хвилеподібних скорочень його стінки - скорочення окремих ділянок чергується з їх розслабленням.
Шлунок
Це мішкоподібне розширення травного тракту, розтяжний орган, який розташовується між стравоходом і дванадцятипалої кишкою. З стравоходом він з'єднується через кардиальное отвір, а з дванадцятипалої кишкою - через отвір воротаря. Шлунок зсередини покритий слизовою оболонкою, в якій містяться залози, що виробляють слиз, ферменти і соляну кислоту. Шлунок є резервуаром для поглиненої їжі, яка в ньому перемішується і частково перетравлюється під впливом шлункового соку.
Шлунковий сік
Будова шлунка |
Виробляється шлунковими залозами, розташованими в слизовій оболонці шлунка. Він містить соляну кислоту і фермент пепсин. Ці речовини беруть участь в хімічній обробці, котра надходить в шлунок їжі в процесі перетравлювання. Тут, під впливом шлункового соку, розщеплюються білки. Завдяки цим процесам їжа перетворюється в частково переварену напіврідку масу (хімус), яка потім надходить у дванадцятипалу кишку. Перемішування хімусу з шлунковим соком і подальше його виштовхування в тонку кишку здійснюється шляхом скорочення м'язів стінок шлунка.
Займає більшу частину черевної порожнини і розташовується там у вигляді петель. Довжина її доходить до 4,5 м. Площа внутрішньої поверхні тонкої кишки збільшується за рахунок наявності на ній великої кількості нагадують пальці виростів, які називаються ворсинками. Тонка кишка містить багато залоз, що виділяють кишковий сік. Тут відбувається основне перетравлення їжі та всмоктування поживних речовин в лімфу та кров. Переміщення хімусу в тонкому кишечнику відбувається завдяки поздовжнім і поперечним скорочень м'язів її стінки.
Тонка кишка, в свою чергу, ділиться на дванадцятипалу, худу і клубову кишки.
Тонка кишка, в свою чергу, ділиться на дванадцятипалу, худу і клубову кишки.
Дванадцятипала кишка
Перший з трьох відділів тонкої кишки. Починається від воротаря шлунка і доходить до худої кишки. В дванадцятипалу кишку надходить жовч з жовчного міхура (через загальний жовчний протік) та сік підшлункової залози з підшлункової залози. В стінках дванадцятипалої кишки знаходиться велика кількість залоз, які секретують багатий слизом лужної секрет, що захищає дванадцятипалу кишку від впливу кислого хімусу, що потрапляє в неї з шлунку.
Худа кишка
Середній відділ тонкої кишки. Худа кишка становить приблизно дві п'ятих всієї довжини тонкої кишки. Петлі худої кишки розташовуються в лівій верхній частині черевної порожнини. Довжина худої кишки у дорослої людини досягає 0,9 - 1,8 м. У жінок коротше, ніж у чоловіків. У живої людини кишка знаходиться в тонічно напруженому стані. Після смерті вона розтягується і її довжина може досягати 2,4 м.
Клубова кишка
Нижній відділ тонкої кишки, відокремлюваної від сліпої кишки ілеоцекальний клапаном. Клубова кишка розташовується в правій нижній частині черевної порожнини в області правої клубової ямки. Подвздошная кишка з усіх боків покрита очеревиною. Якоїсь чітко вираженої анатомічної структури, що розділяє клубову і худу кишки немає. Проте є розходження між цими двома відділами тонкої кишки: клубова має більший діаметр, стінка її товщі, вона багатша забезпечена судинами. Петлі худої кишки лежать головним чином вліво від серединної лінії, петлі клубової кишки - головним чином праворуч від серединної лінії.
Товста кишка
Це нижня частина травного тракту, а саме нижня частина кишечника, в якій відбувається в основному всмоктування води і формування з харчової кашки (хімусу) оформленого калу.
Товста кишка має довжину 1,5 м, в свою чергу розділяється на сліпу кишку, ободову кишку і пряму кишку. У товстій кишці в основному засвоюється вода, електроліти та клітковина.
Товста кишка має довжину 1,5 м, в свою чергу розділяється на сліпу кишку, ободову кишку і пряму кишку. У товстій кишці в основному засвоюється вода, електроліти та клітковина.
Сліпа кишка
Є початковим відділом товстої кишки і являє собою сліпий мішкоподібний ділянку довжиною від 3 до 8 см. Як правило, вона повністю покривається очеревиною. Свою назву вона отримала внаслідок своєрідного будови, що нагадує сліпий мішок, в який з лівого боку впадає тонка кишка. Ззаду місця з'єднання тонкої кишки зі сліпою відходить вузький, порожнистий, сліпо оканчивающийся червоподібний відросток - апендикс, який являє собою придаток сліпої кишки. Він спрямований здебільшого до малого тазу і кілька зігнутий. Однак розташування відростка може бути найрізноманітнішим.
Ободова кишка
Основна частина товстої кишки, до складу якої входять чотири відділи:
- висхідна ободова кишка
- поперечна ободова кишка
- спадна ободова кишка
- сигмовиднакишка
Пряма кишка
Кінцевий відділ травного тракту. Вона отримала свою назву через те, що йде прямо і не має вигинів. Служить для накопичення та виведення калових мас. Довжина прямої кишки 15-16 см. Калові маси накопичуються в області ампули прямої кишки, діаметр якої становить 8-16 см, але може збільшуватися при переповненні або атонії до 30-40 см. Кінцева частина прямої кишки спрямована взад і вниз, називається - заднєпрохідним канал, проходячи через тазове дно, закінчується отвором (анусом).
Джерела:
http://www.gastroscan.ru/patient/anatomy/
Комментариев нет:
Отправить комментарий